fbpx

Ιστιοπλοΐα στις Κυκλάδες


Τα Νησιά των Κυκλάδων αποτελούν τον πιο δημοφιλή προορισμό ιστιοπλοΐας, αλλά και την περιοχή με τις περισσότερες προκλήσεις από πλευράς καιρικών συνθηκών. Οι Κυκλάδες είναι διάσημες για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ορισμένων νησιών, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, που συγκεντρώνουν τουρίστες από όλον τον κόσμο για τη νυχτερινή τους ζωή, τις αμμουδερές παραλίες τους είτε για το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης. Η Μύκονος, η Πάρος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, γεμίζουν από ιστιοπλοϊκά αφού επιπλέον διαθέτουν πολλούς κόλπους για αγκυροβόλιο. Τα μακρινότερα νησιά, και ιδίως οι Μικρές Κυκλάδες γοητεύουν τον επισκέπτη λόγω της χαρακτηριστικής φυσικής ομορφιάς, του λαμπερού λευκού που κατακλύζει τον ουρανό, τα βράχια και τα γραφικά σπίτια των νησιών. Οι Μικρές Κυκλάδες, στα νοτιοανατολικά των υπολοίπων νησιών αποτελούν δημοφιλείς και μοναδικούς προορισμούς για διακοπές με ιστιοπλοϊκό.

Δείτε τα Ιστιοφόρα Σκάφη στις Κυκλάδες 

Για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου, ο περίφημος Κυκλαδικός Πολιτισμός είναι από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα και τα νησιά είναι γεμάτα με αρχαιολογικά ευρήματα χιλιάδων χρόνων. Η Δήλος, αποτελεί ολόκληρη ένα ιστορικό μνημείο και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί συνδυάζοντας την με τη κοσμοπολίτικη Μύκονο. Εξάλλου, τα περισσότερα νησιά έχουν αρχαιολογικό μουσείο, περίφημες εκκλησίες ή μοναστήρια (στη Σύρο, την Πάρο, την Ίο, και σε πολλά άλλα νησιά) που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε προορισμούς με ιστορικό ενδιαφέρον:

Ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στα ιστορικά μνημεία των Κυκλάδων

 

Καιρικές Συνθήκες στο Αιγαίο. Η ένταση του ανέμου εξαρτάται από το μελτέμι, που επικρατεί στην περιοχή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και κυμαίνεται γύρω στα 5-6 μποφόρ, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 8. Οι ώρες με τον περισσότερο αέρα είναι νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 12, ενώ συνήθως το μελτέμι 'ηρεμεί' μετά το απόγευμα. Ο άνεμος προκαλεί και αυξημένο κυματισμό, που μπορεί να φτάσει τα 3-4 μέτρα σε ύψος. Συνιστούμε στους φίλους της ιστιοπλοΐας που επιθυμούν να απολαύσουν ξέγνοιαστες διακοπές ιστιοπλοΐας να αποφύγουν το μελτέμι, δηλαδή τις Κυκλάδες, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

Για έμπειρους ιστιοπλόους, η πλοήγηση του σκάφους με στόχο την αποφυγή των κυμάτων είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και αρκετά διασκεδαστική, φτάνει να έχουμε προμηθευτεί τα κατάλληλα αδιάβροχα (νιτσεράδες). 

Τους υπόλοιπους μήνες (Ιούνιο, Σεπτέμβριο, κοκ) οι συνθήκες είναι πιο ήρεμες, με τον άνεμο συνήθως να μην ξεπερνά τα 5 μποφόρ, προσφέροντας έτσι ευκολότερες συνθήκες ιστιοπλοΐας.

Σχεδιάστε τις διακοπές σας αφού διαβάσετε τα προτεινόμενα ταξίδια ιστιοπλοΐας στις Κυκλάδες 

Ενοικίαση Σκάφους στις Κυκλάδες γίνεται είτε από τα νησιά των Κυκλάδων, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα σκάφη, είτε από την Αθήνα, όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Το λιμάνι του Λαυρίου απέχει μόλις δύο ώρες από την Κέα, το πλησιέστερο νησί. Το λιμάνι αυτό είναι ιδανικό και για μικρότερες εκδρομές (π.χ. Σαββατοκύριακο) προς Κυκλάδες, αφού μπορεί κανείς να επισκεφθεί εύκολα την Κέα, τη Κύθνο, αλλά και το Σούνιο. 

Τέλος, έχετε την επιλογή να κανονίσετε ταξίδι μίας διαδρομής (π.χ. επιβίβαση Αθήνα - αποβίβαση Μύκονο, Νάξο κοκ.), που σας προσφέρει αξιόλογα πλεονεκτήματα: Επισκέπτεσθε περισσότερα μέρη αλλά και αποφεύγετε την επιστροφή προς Βορρά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το βορινό μελτέμι δυσκολεύει την 'ανάβαση'. Συνήθως, τα ταξίδια one-way επιβαρύνονται με το επιπλέον κόστος επιστροφής του σκάφους στο λιμάνι βάσης του. 

Από την άλλη μεριά, συχνά υπάρχουν προσφορές για επιστροφή των σκαφών, οπότε με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε εκδρομή ιστιοπλοΐας σε ιδιαίτερο χαμηλό κόστος. Παρακολουθείτε τις προσφορές που ανακοινώνουμε (συνήθως άνοιξη - καλοκαίρι) για να επωφειληθείτε από τις χαμηλές τιμές, ή εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις προσφορές μας στο email σας.

Ιστιοφόρα από την Αθήνα  

Ενοικίαση σκάφους από το Λαύριο προς Κυκλάδες? Δείτε περισσότερα για το λιμάνι και τους τρόπους μεταφοράς από/προς Αθήνα

Πληροφορίες για το Λιμάνι Λαυρίου 

Pantaenius insurance 

visitgreece.gr

SITESAP

    Pelagos institute