fbpx

Ιστιοπλοΐα στις Σποράδες

Τα Νησιά των Σποράδων αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για διακοπές με ιστιοφόρο. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό Αιγαίο δίπλα στον Παγασητικό Κόλπο και το πανέμορφο Πήλιο και μοιράζονται την ίδια φυσική ομορφιά: καταπράσινα τοπία μέσα σε γαλανά και πεντακάθαρα νερά. Οι Σποράδες αποτελούνται κυρίως από τρία νησιά: τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, και 20 περίπου βραχονησίδες ή μικρότερα νησάκια. Η Σκύρος, που βρίσκεται περισσότερο νοτιοανατολικά, επίσης περιλαμβάνεται στις Σποράδες. Η ανατολική Σκόπελος και η Αλόννησος αποτελούν μέρος τους Εθνικού Θαλλάσιου Πάρκου, μία περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα. Η Σκόπελος είναι ο τόπος γέννησης της χελώνας Καρέτα-Καρέτα ενώ η Αλόννησος - και η μαγευτική νήσος 'Πλανήτης' στα βόρεια της αποτελούν τον τόπο κατοικίας της φώκιας Μονάχους-Μονάχους.

Καιρικές Συνθήκες στις Σποράδες. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαριού η ένταση του ανέμου είναι πιο ήπια σε σχέση με το κεντρικό Αιγαίο - οι Σποράδες βρίσκονται πιο δυτικά από την κύρια φορά του μελτεμιού. Τους μήνες με τους ισχυρότερους ανέμους (Ιούλιο - Αύγουστο) η ένταση στην περιοχή των Σποράδων δεν ξεπερνά 4-5 μποφόρ, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες ιστιοπλοΐας και χαλάρωσης. Οι νότιοι άνεμοι, που εμφανίζονται μάλλον τους χειμερινούς μήνες, έρχονται με μεγαλύτερη ένταση και προκαλούν περισσότερα προβλήματα. Εξάλλου, τα νησιά μεταξύ τους βρίσκονται σε μικρή απόσταση συνεπώς δεν είναι δύσκολο να βρούμε προστασία σε κάποιον από τους πολλούς κόλπους των νησιών αν μας 'πιάσει καιρός'. 

Γενικά, δύο - τρία πράγματα χρειάζονται προσοχή κατά την ιστιοπλοΐα στις Σποράδες:

  • Η Σκιάθος έχει περιορισμένο αριθμό κολπίσκων για διανυκτέρευση, κυρίως στη νότια πλευρά. Τα Λαλάρια στα Βόρεια είναι πανέμορφα, αλλά είναι ανοικτά και δεν συνίσταται για διανυκτέρευση, ακόμα και με μπουνάτσα. Νότια από το λιμάνι, υπάρχουν πολύ ωραία νησάκια (Αρκός και Τσουγκριά, με πανέμορφη αμμουδιά, αλλά δεν συνίστανται για διανυκτέρευση. Ομοίως, η καλύτερη πλευρά για αγκυροβόλιο στη Σκόπελο είναι η νοτιοδυτική πλευρά της (απέναντι από τη Σκιάθο). Η Αλόννησος έχει πανέμορφους κόλπους στην ανατολική ακτή της, πάνω από το Πατητήρι και απέναντι από τη Νήσο Περιστέρα.
  • Ο άνεμος και ο κυματισμός γίνονται εντονότερα στα βόρεια των νησιών και στα περάσματα μεταξύ τους (φαινόμενο που είναι φυσικό να ισχύει στις περισσότερες περιοχές). Έχει τύχει άνεμος έντασης γύρω στα 20 χλμ/ώρα μεταξύ Παγασητικού - Σκιάθου να εξαφανίζεται περνώντας στα βόρεια του νησιού.
  • Σε περιόδους που τη μέρα επικρατούν βορεινοί άνεμοι, το βράδυ εξασθενούν, αλλά τυχαίνει και να γυρίζουν κατεύθυνση. Οι ντόπιοι λοιπόν προειδοποιούν να μην καθόμαστε 'αρόδου' μόνο με άγκυρα αλλά να δένουμε και σκοινί στα βράχια (ή δεύτερη άγκυρα που δεν συνηθίζεται) ώστε να αποφεύγουμε τους κύκλους το βράδυ, με κίνδυνο τελικά να ξεσύρει η άγκυρα.
  • Το  πιο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το σπάνιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να αποφεύγουμε κάθε πρόκληση ρύπανσης της θάλασσας (καύσιμα, υγρά μηχανής, απορρυπαντικά, σκουπίδια, κτλ.)

Στο Βόλο και τη Σκιάθο διαθέτουμε μεγάλο αριθμό αξιόπιστων ιστιοφόρων σκαφών για ενοικίαση, ορισμένα παραδίδονται εντός του 2017. Συνεπώς υπάρχουν πολλές επιλογές σε σκάφη για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία. Ενοικιάστε σκάφος από το Βόλο ή τη Σκιάθο, ή επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε άλλη σας προτίμηση.

Από την άλλη μεριά, συχνά υπάρχουν προσφορές για ταξίδια μίας διαδρομής (συνήθως από Σποράδες προς Αθήνα, προς το τέλος του καλοκαιριού), οπότε με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε εκδρομή ιστιοπλοΐας σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Παρακολουθείτε τις προσφορές που ανακοινώνουμε (συνήθως άνοιξη - καλοκαίρι) για να επωφειληθείτε από τις χαμηλές τιμές, ή εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις προσφορές μας στο email σας.

Τέλος, μπορείτε να δείτε πληροφορίες για την πρόσβαση σας στο λιμάνι του Βόλου, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Το λιμάνι του Βόλου  (το κείμενο στα αγγλικά).


Pantaenius insurance 

visitgreece.gr

SITESAP

    Pelagos institute